zondag 6 oktober 2013


Zondag 6 oktober 2013
ontwaken in Paralia Velika
KM 30335
36°59’42.8”  21°57’00.6”

De zomer lijkt voorgoed voorbij. Het is vanochtend wederom bewolkt en slechts 18 graden. We komen helaas al een beetje in de-vakantie-zit-er-bijna-op stemming. 
Ons waterleidingsysteem ook want er komt weinig water uit de kranen en het toilet. Ik vermoed dat e.e.a. vervuild dan wel verkalkt is. We tanken in Griekenland altijd water uit de meest verschillende ‘bronnen’. Via een slang die bij een supermarkt ligt, bij tankstations, uit systemen die voor irrigatie gebruikt worden, douches en kranen op het strand, kranen op kerkhoven, bij verlaten fabrieken, en bij…. bronnen.
Dat water gebruiken we ..
voor de afwas, de was en om te douchen/wassen. Het drinkwater kopen we in de super maar zelfs dat bevat in Griekenland al veel kalk.

Omdat het enige wat vandaag in de planning staat een ritje van een paar uur naar Mystras is, zal ik de watertank eens goed nakijken.
En inderdaad zit daar nogal wat zand in. Waarschijnlijk ook kalk maar dat is niet zichtbaar. De dompelpomp lijkt niet echt vervuild maar straks thuis dat ding een keer echt ontkalken zal geen kwaad kunnen. Omdat we hier dicht bij een douche staan die volop water geeft, laat ik de tank helemaal leeglopen. Dan spoel ik hem met wat gieters schoon (?) water uit de stranddouche waarna ik vervolgens de tank van 100 liter weer helemaal vul.
En voilà: het loopt allemaal weer een stuk beter door!

Als ik klaar ben met de werkzaamheden staat er een heerlijk ontbijtje met een eitje klaar en is het daarmee weer een echte zondag.

Vóór vertrek maken we eerst nog wat foto’s van de vergane sportglorie iets verderop. We hebben het al vaker aangetroffen: compleet verlaten en vergane sportcomplexen. We vragen ons ook hier af who the f… hier op deze verlaten plek dan ook in godsnaam zou gaan voetballen, zwemmen in een echt zwembad, tennissen en basketballen. Onbegrijpelijk dat er ooit – misschien nog niet eens zo lang geleden – zoveel geld en moeite is besteed aan het aanleggen van een sportcomplex hier. Triest, diep triest om dit te zien hier.
Weg van deze treurnis, op weg naar Mystras, wat vanuit Kalamata gezien vlak voor Sparta ligt. TomTom geeft aan dat we daar anderhalf uur over gaan doen maar trek maar gerust wat meer uit voor deze fantastische route!
Een rol-, stamp en slingerweg (de 82) die door de bergen gaat en langs prachtige kloven voert. Niet voor niets zie je op verschillende plaatsen langs de route bordjes wijzen naar klimlocaties. Ook hier weer zeggen we tegen elkaar “Het lijkt wel of we in Noorwegen zijn”.  Ook dit is Greece, mensen.
Een zeldzaam mooie route.


Helaas ook hier niet zeldzaam dat op de P waar we stoppen om wat foto’s te maken, ook weer allerhande afval gedumpt is. Iemand heeft zelfs gepresteerd om een vuilniszak met geit(?) in de berm achter te laten. Hongerige wilde mededieren zijn er waarschijnlijk wel blij mee gezien wat afgekloven beenderen. Het is weer eens wat anders dan gedumpt puin, plastic, papier, hout, en afgeschreven koelkasten (o.a….).


Halverwege de middag komen we aan in het oude Byzantijnse Mystras, waarover morgen meer. Er is ook een ‘nieuw’ Mystras in het dal maar daar hebben wij niks te zoeken.
Eerst rijden we naar de bovenpoort waar we jaren geleden nog eens zijn weggestuurd toen we daar wilden overnachten. Inmiddels staan er ook borden met ‘no camping’ (hoewel we daar niet zo bang voor zijn) en borden die aangeven dat campers er ook niet mogen parkeren ‘s avonds en ’s nachts. Helemaal duidelijk dus.
We rijden naar de benedenpoort (die nog steeds een stuk hoger ligt dan het nieuwe Mystras) maar dat parkeerterrein ligt zo schuin dat we onze bus niet echt acceptabel recht krijgen. We zouden het nog kunnen proberen met onze oprijblokken maar die dingen gebruiken we zelden als we ergens maar één nacht blijven.

Maar we hebben nòg een optie:  toen we tijdens onze eerste Griekenlandreis hier bij de bovenpoort weggestuurd werden terwijl we stonden te koken, weken we uit naar een restaurant wat een paar haarspelbochten lager lag.
We menen ons te herinneren dat het ook nog een goed restaurant was, en omdat we nu toch geen zin hebben om te koken gaan we maar eens kijken of het restaurant nog bestaat.
En inderdaad is het er nog, met plek genoeg om te parkeren.
Voor Griekse begrippen is het een redelijk ‘sjieke’ tent. Mooi tafellinnen, ik-weet-niet-hoeveel glazen op tafel en keurig geklede obers die beginnen met alle specialiteiten op te noemen.
Wij hebben vandaag echter gewoon zin in ….. pizza!  Er staat tenslotte buiten op het uithangbord vermeld dat het een restaurant en pizza-café is, dus we verwachten dat de pizza’s goed zullen zijn.
Na 4 weken Griekse salade willen we weer eens wat anders. De keuze van een kan witte wijn bij het eten laten we onveranderd J>
En passant vragen we af we op de P mogen overnachten, en dat blijkt no problem te zijn.
De pizza’s zijn inderdaad heel erg lekker. En af en toe om ons heen kijkend naar wat de andere gasten op hun bord krijgen menen we dit restaurant echt te mogen aanraden.
En heb je een niet al te grote camper dat heb je ook nog een prima slaapplek als je het oude Mystras wil bezoeken.  Wel even vragen van te voren.

Enigszins aangedaan door de wijn lopen we naar de camper waar we nog een tijdje het gaan en komen van de gasten gadeslaan.
We duiken er vroeg in, want morgenochtend willen we graag als twee van de eersten het oude Mystras gaan bezichtigen.

Truste
Zondag 6 oktober 2013
overnachten bij het oude Mystras
KM 30409
37°4’33”  22°22’13”Geen opmerkingen:

Een reactie posten