zaterdag 5 oktober 2013


Zaterdag 5 oktober 2013
ontwaken in Kardamili
KM 30269
N36°53.384’  E22°13.842’

Na ons ontbijt verkennen we te voet het dorp. Voor Griekse begrippen ziet het er allemaal netjes uit en ook de souvenirs- en andere snuisterijenwinkels stijgen net iets boven het gemiddelde uit.
We kunnen ons voorstellen dat we het hier als pension-/hoteltoerist een aantal dagen zouden kunnen uithouden, en dat is al heel wat voor ons.

We kopen in een winkel een heel leuk handgemaakt en ..
handgeschilderd schaaltje. De uitbater van de zaak vertelt ons dat dit de laatste week van het seizoen is en dat hij dan  -  met meerdere winkels -  gaat sluiten, om in april volgend jaar weer open te gaan.
Hij vertelt ook dat het dorp vooral bezocht wordt door wandelaars omdat dit samen met de Samariakloof de diepste kloven in Griekenland zijn.
We herinneren deze echte Griek er even aan dat de Vikoskloof in noord-Griekenland de diepste kloof ter wereld is….. Ahum….
Hadden we meer tijd gehad en beter weer dan zouden we deze Viros (de Vikos hebben we al eens ‘gedaan’) misschien wel gelopen hebben.

We willen vandaag een aardig plekje zoeken in de buurt van Kalamata om van daar morgen (zondag) naar Mystras bij Sparta te rijden.
Via Kambos rijden we naar Kalamata. Hier kun je helemaal onderlangs de boulevard volgen tot het andere einde van de stad. 

steeds meer verlaten en/of verwaarloosde panden

Zoals op vele plaatsen in Griekenland vindt je hier net buiten de stad een Lidl met anderhalve kilometer verderop ook een LPG station.
Oók in  Kalamata is een ‘Praktiker’; een hele handige soort van Duitse Gamma. Wij hebben bij het filiaal hier in Kalamata jaren geleden nog eens een kleine omvormer gekocht toen de onze de geest had gegeven.  Mocht je in de buurt zijn dan is het misschien wel leuk (en noodzakelijk) om hier eens rond te snuffelen. 

in deze streek weer veel fruitstalletjes, van groot...
...naar klein
Op dit moment laten we Kalamata voor wat het is en rijden verder naar Messini. Daar ontdekt Monique een bakker waar ze een paar heerlijke Ciabatta’s koopt en als verrassing voor mij wat diverse koekjes. De verrassing blijkt echter voor mij, maar zeker ook voor Monique, vooral te zijn dat ze zo droog zijn als de kont van Sinterklaas. Fluiten kunt je wel vergeten.

Vanuit Messini rijden we naar het strand van Boukas Agios Nikolaos. Een prachtig strand maar naar onze smaak niet om te overnachten. We tanken bij een douche nog wel even onze watertank vol.
Uiteindelijk zakken we verder zuidwaarts naar Paralia (strand) Velikas.
We hebben hier jaren geleden ook eens gestaan. Het was tijdens onze eerste Griekenland-met-de-camper reis. We weten nog dat we het best wel een beetje eng vonden, zo achteraf en moederziel alleen aan de grote zee. Ondertussen zijn we niet zo snel meer angstig en voelen ons eigenlijk bijna overal in Griekenland hartstikke veilig.

Helaas is de mooie plek een kleine beetje verpauperd. Veel bomen die op het strand stonden zijn verdwenen, en het omkleedhokje en de douche zijn alleen maar nog verder vervallen.
Ja, zie het ook maar eens allemaal bij te houden, zo’n gigantische kustlijn met verhoudingsgewijs zo weinig inwoners.

We rijden de doodlopende weg eerst af naar het eind en passeren een Franse camper en een compacte Duitse Volkwagen bus. Vervolgens rijden we terug naar het begin van de strandweg en parkeren onze bus half op de weg half op het strand. Daar moet je in Scheveningen maar eens mee aan komen.

Met het bewolkte en winderige weer blijven we maar in de camper. Met de grote schuifdeur open hebben we echter toch nog zeker wel feeling met het buiten.
De grote schuifdeur was altijd wel een struikelblok voor aanschaf van een buscamper, maar wat zijn we blij met dat ding! Binnen zitten en toch buiten voelen.  Hier en daar schijnt af en toe de zon, maar toch vooral daar.

Een ouzo’tje en een biertje op tafel, benen op de bank, een snelle  (edoch gezonde) hap, een boekje, een spelletje kaart, een ouzo’tje een biertje, vroeg naar bed. Het weer is er naar dus we hebben een goed excuus.

Zaterdag 5 oktober 2013
overnachten in Paralia Velika
KM 30335
36°59’42.8”  21°57’00.6”Geen opmerkingen:

Een reactie posten